Chief Joseph Village

Expanded, renovated student apartments make the grade.

Led by Bernardo|Wills Architects, in association with Genus Architecture, this project upgraded existing units and added new ones as well as community space to create contemporary apartments that appeal to university students.

The first phase, which was executed via a design-build contract, comprised the renovation of 21 units in an existing building, to which four new units were added, as well as the construction of a new 17-unit building. The second phase, which utilized the design-bid-build process, involved adding four units each to two existing 15-unit buildings.

All units feature a large balcony or deck, modern kitchen with a dishwasher and microwave oven, and abundant storage space. Space within the existing units was opened up to match the open-concept floorplan of the new units. Each of the three-story buildings has a recreation room, laundry facilities and community deck.

To enhance the presence of the buildings, a sloped roof was added to the main entry and the stairs were enclosed with storefront glass.

The existing buildings were brought up to current energy codes with the installation of new windows, siding and insulation. While the university did not seek official LEED certification for the project, the new and renovated spaces were designed to LEED Silver standards.

BWA also supplied interior design services for both phases as well as landscape design services for the first phase.

Specifications

  • Client: Washington State University
  • Location: Pullman, Washington
  • Size: 25,000 square feet of new space, 127,000 square feet of renovated space
  • Completed:  2015 (Phase 1), 2017 (Phase 2)