Category

Construction

#WorksiteWednesday Updates from West of Jefferson

By | Architecture, Construction, News | No Comments

#WorksiteWednesday Come along for a tour of the West of Jefferson Mixed-Use construction site in Kendall Yards. This building features one floor of retail and four floors of apartment units above. These photos show the fantastic views from the windows and balconies of the units. Baker Construction and Mandere Construction have done a fantastic job on this complex building so far.

Ice Age Floods Playground Construction, Riverfront Park

By | Architecture, Construction, Landscape Design, News | No Comments

Check out the latest construction updates from the Ice Age Floods Playground at Riverfront Park. Crews are working toward the finish line, with the opening right around the corner. This footage shows the play equipment, splash pad test, and the completed basketball court and wheels park. We can’t wait for Spokane’s residents to enjoy this playground. Bernardo Wills Architects provided playground design, landscape architecture and architecture services for this project.

#WorksiteWednesday New Client: Spokane Valley Fire Department

By | Architecture, Construction | No Comments

#WorksiteWednesday Last week, we had the privilege of showing a new client, the Spokane Valley Fire Department, some past projects similar to their upcoming design. We toured the Lincoln County Shop and Maintenance Facility in Davenport, WA, and the Avista Utilities Fleet Maintenance Building on their Mission campus in Spokane. Revisiting past projects and discussing the outcomes with the folks that use them every day allows us to learn and grow as designers while creating even better facilities for future clients.

#ThrowbackThursday Idaho Central Credit Union

By | Architecture, Construction, Landscape Design, News | No Comments

#ThrowbackThursday to one of our favorite corporate landscape architecture projects in Chubbuck, Idaho for Idaho Central Credit Union. The Bernardo Wills landscape architecture team worked with Lombard Conrad Architects in Boise, Idaho to make the ICCU master plan and corporate campus a reality. The plan included entry sequence, parking, future building locations, corporate amenities such as the Data Center Building, and a central courtyard plaza and landscape.  The courtyard plaza became is an essential centerpiece for the development and consists of a substantial water feature designed to showcase local geology with a fountain/pool, representative of 1000 Springs near Hagerman, Idaho.  The design included a garden-esque style greenspace at the entry and corporate amenities such as an outdoor kitchen, trellis, putting green multi-use sports court, and gathering spaces. Who wants to hit the putting green after work? Count us in!

#ThrowbackThursday Avista’s Fleet Maintenance and Vehicle Wash Facility

By | Architecture, Construction, News | No Comments

#ThrowbackThursday Completed in 2018, Avista’s Fleet Maintenance and Vehicle Wash Facility on their Mission Campus replaced its 1958-era fleet operations center. Initial work on the project included the completion of a site master plan on the existing northeast six-acre portion of the property at Avista’s main campus to plan the overall site and designate locations for future buildings, circulation, parking, and utility runs. Shop space in the new two-story building comprises seven large vehicle service bays, a welding/fabrication bay, and a large hydraulic service bay. The shop areas house five in-ground, multi-function vehicle lifts and three overhead bridge cranes. The building’s center-core main level includes a parts room, tool storage room, foreman offices, and locker rooms. The second story above houses a large conference/training room, office, fluid-handling room, and mechanical and electrical support spaces.

Whitworth Water District Office and Maintenance Facility

By | Architecture, Construction, Interior Design, Landscape Design | No Comments

Many of our operations & maintenance facility projects require a mix of traditional shop and maintenance facilities, as well as administrative office space. In the Whitworth Water District Office and Maintenance Facility, the owner and designers considered how the floor plan and materials chosen would help to marry the two departments. They needed a space where each driver could come in to get assignments, meet as a large group, while (hopefully) not tracking in dirt and debris from their job sites. In addition, access to a shared break and kitchen space allowed for all staff to share meals together. Choosing materials that conform well to shop and office space applications is extremely important, and we know we’ve done our jobs correctly if it all goes unnoticed.

#ThrowbackThursday Maintenance Shop and Crew Facility in Davenport, WA

By | Architecture, Construction, News | No Comments

#ThrowbackThursday Completed in November of 2015, the Maintenance Shop and Crew Facility in Davenport, Washington provided their Utility Department new areas for welding, general mechanical work, a lube pit, paint booth, and wash bay. It also included crew locker rooms, break rooms, offices, and storage. The bays incorporated overhead cranes and overhead lubrication, water, and air systems, as well as exhaust ventilation systems. Operations and maintenance facilities require especially detailed consultant coordination on the part of the architect to ensure all of the moving parts (literally and figuratively) come together.